Parodontologija

Zubno meso ponekad postane crveno i bolno, a moguće je primijetiti i slabije ili jače izraženo krvarenje. To su znakovi gingivitisa (upale zubnog mesa).

Tijekom kliničnog pregleda gingivitis se jednostavno može uočiti, a rješenje može biti brzo i uspješno ukoliko ne traje predugo. Uzrokuje ga nakupljanje tvrdih i mekih zubnih naslaga na zubnim vratovima, a prevenira se redovitom oralnom higijenom kod kuće, te kontrolama kod stomatologa uz redovito uklanjanjem tih tvrdih i mekih naslaga u ordinaciji.

U slučaju opsežnog i dugotrajnog gingivitisa dolazi do formiranja tzv. parodontnog džepa. Jednom kada je nastao, potrebno je dugo vremena i puno truda da bi se tako nešto saniralo. Zato je važno uočiti problem na vrijeme i reagirati dok još nije kasno. Daljnjom progresijom bolesti dolazi do propadanja potpornog tkiva zuba i same kosti. U nekim slučajevima dolazi i do klimanja, a ponekad i do ispadanja zubi!

Osim nedovoljne oralne higijene, za nastanak parodontnih bolesti zaslužna je i genetika. Na nju je nemoguće utjecati, ali zato je bitno kod takvih pacijenata koji već imaju parodontološke bolesti u obitelji obratiti posebnu pažnju na stanje gingive i parodontnog tkiva. U današnje vrijeme uz nove metode liječenja postižu se izvanredni rezultati, ali najvažnije je pokušati spriječiti problem, a ne ga liječiti.